Inici del Taller noubarrisnou a l’Escola DEIÀ de Nou Barris

Sobre el taller

La nova edició del taller noubarrisnou que en aquesta ocasió es celebra a l’Escola DEIÀ dirigit pe Belinda Tato (www.ecosistemaurbano.org) i Lluís Sabadell Artiga (www.sabadellartiga.com) ja està en marxa!

espai públic

El taller és un espai de reflexió, proposta i acció sobre els espais comuns, abandonats i oblidats de la nostra ciutat, prestant atenció a aspectes com la mobilitat, gestió de residus, aigua, energia, educació mediambiental o les xarxes socials.

Les ciutats tenen una funció determinant en el procés de canvi dels modes de vida, de producció, de consum i de les pautes de distribució de l’espai; podent a aquesta escala poden ser abordats i resolts molts dels més difícils desafiaments mediambientals del planeta.

Un espai públic hauria de ser un suport obert a la ciutadania, un lloc de trobada, de tots i per a tots, en el qual la participació de cada un dels individus que l’ocupen, el defineixi i caracteritzi.

Es planteja aquest taller com una reflexió sobre allò col.lectiu. Tots som ciutadans i probablement una part fonamental de la nostra formació la podem obtenir en la interacció amb el nostre entorn.

el context

El taller es planteja com una continuació del projecte noubarrisnou, projecte de participació ciutadana per a la millora de l’espai públic de Nou Barris, desenvolupat al llarg de l’últim any per l’artista Lluís Sabadell Artiga amb els alumnes de l’IES Collserola i en col.laboració amb Belinda Tato.

objectiu del taller

L’objectiu del taller serà realitzar, per part dels estudiants, una intervenció concreta de millora d’un o més espais del barri. Les intervencions donaran resposta a necessitats reals i seran capaços de generar grans canvis augmentant la complexitat urbana.

Idealment aquestes accions haurien de:

  • Ser concebudes des de l’economia de mitjans
  • Utilitzar materials reciclats, reutilitzats, trobats o de baix cost.
  • Desencadenar una resposta ciutadana.
  • Generar les bases per crear una ciutat on els ciutadans juguin un paper més actiu en la creació de l’espai públic i els processos de presa de decisions
  • Implicar els ciutadans perquè siguin més conscients sobre la seva responsabilitat mediambiental.

sobre els tallers DEIÀ

El Taller noubarrisnou forma part del programa de Tallers de disseny de l’Escola d’Art i Superior de Diusseny  Deià.

Els Tallers de Disseny Deià són un programa de propostes d’aproximació del projecte de disseny al context social i a la ciutat: propostes per treballar la participació i l’acció de l’escola en l’entorn humà. A partir d’estratègies de treball en equip, es realitzen intervencions en espais interiors  i exteriors d’ús públic enteses com a accions promogudes des de l’àmbit del disseny.

L’aprenentatge plantejat en aquests tallers enfronta l’alumnat amb situacions reals

per mitjà d’una proposta que prové de fora de l’aula. Els alumnes disposen dels recursos necessaris (el temps, els materials, els ordinadors, la informació, etc.) i, a mesura que van desenvolupant els coneixements adquirits i les habilitats intel·lectuals, s’incideix més sobre les habilitats socials.

L’aprenentatge es produeix, doncs, associat a un context real i en relació directa amb un problema que aquest context planteja. Cal saber-lo identificar, delimitar i actuar de manera que, en la seva resolució, s’apliquin coneixements adquirits i se n’aprenguin de nous.

Amb aquesta metodologia s’incideix de manera directa sobre les habilitats d’investigació, com la planificació d’estratègies per resoldre problemes i la capacitat per localitzar, seleccionar, adquirir i interpretar informació; sobre la capacitat per executar les decisions preses amb autonomia i, finalment, també sobre la capacitat de comunicar processos, resultats i conclusions.

Els tallers es desenvolupen durant el curs escolar, com a crèdits de lliure elecció dels Estudis Superiors de Disseny. Cada taller té una durada de quaranta-dues hores agrupades en un intensiu de set dies amb una dedicació de sis hores diàries. Es fan dos tallers, un al primer trimestre i l’altre al segon. Es convida

A  professionals  externs que, dins dels paràmetres metodològics exposats, desenvolupen un contingut concret, com el cas de Belinda Tato i Lluís Sabadell Artiga en el Taller noubarrisnou.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: